Vintage

Vintage, wat is er vereist om die term te mogen dragen?

 

Wat is het nu eigenlijk dat een sieraad vintage maakt? De woorden die omtrent deze term ook veel vallen, en waar ook nog wel eens enige discussie over ontstaat zijn antiek en estate. Deze termen worden door juweliers vaak gebruikt om oudere, en in de ogen van velen ook mooiere sieraden te helpen dateren.

Vintage sieraad

Hoe maak je nu dat onderscheid tussen de vintage versie van een sieraad en de antiek versie van een sieraad. Veel mensen vragen zich dit af. Vintage is namelijk een term die heel erg bekend is, maar tegelijkertijd wanneer het op kennis over het begrip aankomt toch ook weer heel onbekend is voor velen. Het betreft hier vooral mensen die op zoek gaan naar relatief oude soorten producten.

Welk sieraad krijgt welke term?

 

Het antwoord is waarschijnlijk niet wat je er van zou verwachten. Het is bijvoorbeeld niet zo dat je het kunt vergelijken met de classificatie van huizen of bepaalde auto’s. Laten we het eerst hebben over de term ‘’estate’’. Die betreft alle sieraden die niet volledig nieuw zijn bij aankoop. Maar niet elk estate product wordt ook gezien als antiek of vintage. Wanneer het product gemaakt is bepaald welk label hier sieraad zal krijgen.

Vintage sieraden
design sieraden
designer sieraden

Wanneer je de term ‘’vintage’’ op een sieraad wilt plakken, dan moet een sieraad op zijn minst tussen de 20 tot 30 jaar oud zijn. Dit kan dus daadwerkelijk alles zijn dat geproduceerd is in de jaren ‘’90 of eerder.

Van de drie eerder genoemde termen: ‘’antiek’’, ‘’vintage’’, en ‘’estate’’ is vintage door veel mensen toch wel de meest gebruikte term. Dit omdat de leeftijd van het sieraad vaak een langere periode betreft. Deze periode is vaak te relativeren aan een tijdperk waarin veel juwelen nog werden gemaakt op grote schaal.

Zou het kunnen dat je een ring die nog uit de 18de eeuw komt ook kunt labelen als vintage? Ja, technisch gezien kan dit. Echter, de meeste juweliers zouden hier toch een ander label op plakken. De ring is dan eerder antiek te noemen. Maar hoe zit het dan bijvoorbeeld met een trouwring nog uit de Tweede Wereldoorlog? Dit zou een juwelier eerder bestempelen als vintage, dit omdat het sieraad nog relatief nieuw is.

Nu, het sieraad is uiteraard helemaal niet nieuw, een sieraad uit de Tweede Wereldoorlog is op zijn minst 70 jaar oud, maar wanneer je dit relativeert aan een sieraad uit de 18de eeuw dan is dit sieraad wel een stuk ‘’nieuwer’’.

vintage

De term antiek wordt dus vooral gebruikt voor sieraden die relatief al redelijk oud zijn.
Estate sieraden worden vooral gelabeld aan sieraden die tweedehands in de verkoop gaan. Hierbij maakt het niet echt uit of een sieraad antiek of vintage is.