Horloges zijn ondertussen veel meer dan alleen een apparaat waar je de tijd op ziet. Om een goed horloge te maken is vakmanschap, precisie en expertise nodig. Van de zorgvuldige selectie van hoogwaardige materialen tot het assembleren van een uurwerk: wij nemen je mee in het gehele proces van het horlogemaken! 

Materialen van de hoogste kwaliteit

Het creëren van een horloge begint met de keuze van materialen. Horlogemakers selecteren zorgvuldig elk onderdeel om ervoor te zorgen dat ze aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen. Er wordt voor de kasten veel gebruikgemaakt van edelmetalen, zoals roestvrij staal, goud of titanium. Dit geeft het horloge niet alleen duurzaamheid, maar ook een esthetische uitstraling.

Het glas op het horloge is vaak van saffierkristal. Hier wordt voor gekozen door zijn krasbestendigheid en helderheid. Zo blijft de wijzerplaat van het horloge altijd duidelijk zichtbaar. Voor de wijzers en indexen worden vaak materialen zoals lume gebruikt, dat is lichtgevend materiaal. Op die manier kan je het horloge ook in het donker aflezen.

Het uurwerk

Het hart van elk horloge is het uurwerk. Er zijn verschillende soorten uurwerken, maar de twee meest voorkomende zijn mechanische en kwartsuurwerken. 

  • Mechanische uurwerken: deze worden beschouwd als de ultieme expressie van horlogemaken. Ze bestaan uit honderden kleine onderdelen die met de hand worden geassembleerd. Deze uurwerken worden vaak met de hand opgewonden. De precisie en aandacht voor detail zijn verbazingwekkend.
  • Kwartsuurwerken: hoewel kwartsuurwerken minder ingewikkeld zijn, vereisen ze nog steeds precisie. Ze maken gebruik van elektronische circuits en een kwartskristal om de tijd nauwkeurig te meten. Het assembleren van de elektronische componenten is een delicate taak. Kwartsuurwerken zijn over het algemeen nauwkeuriger dan mechanische uurwerken, maar missen vaak het vakmanschap.

Assemblage en afwerking

Na de selectie van de materialen en het creëren van het uurwerk, komt het moment van assemblage. Dit is waar de horlogemaker alle onderdelen samenbrengt om het horloge tot leven te brengen. Elk onderdeel wordt met uiterste precisie geplaatst, en de horlogemaker zorgt ervoor dat elk tandwiel, veer en juweel perfect op zijn plaats zit. Het horlogebandje, gemaakt van materialen zoals leer of roestvrij staal, wordt ook zorgvuldig geïntegreerd in het ontwerp. De afwerking van het horloge is een kunst op zich.

Het eindresultaat 

Het ambacht van horlogemaken is een proces dat geduld, expertise en passie vereist. Het resultaat is meer dan alleen een tijdwaarnemingsinstrument; het is een kunstwerk dat de verfijnde smaak van de horlogemaker weerspiegelt. Elke keer dat we een horloge dragen, dragen we een stukje van dit vakmanschap met ons mee. Of je nu een Rolex draagt, een Rosefield horloge of een RADO horloge: elk horloge is uniek en heeft zijn eigen stijl.